Att tänka på angående kontorslokaler


De flesta företag behöver ju ett kontor som en arbetsplats. Är man egen företagare kanske man kan sköta detta från hemmet, men så fort mer än en person är inblandad är det nästan alltid en god idé att ha en plats där alla kan arbeta gemensamt. Att välja kontorslokal är dock något man bör göra med omsorg.

Läge

Var kontoret ligger har olika vikt för olika företag. Har man till exempel mycket kundkontakt och mötet på plats är det ju fördelaktigt att kontoret är lättåtkomligt och inte allt för avsides. Tänk även på avstånd till saker som lokaltrafik, restauranger, eventuella konkurrenter och allt annat som kan vara relevant för företaget och dess anställda. Börja med att besöka lokala fastighetsbolags webbplatser för att se vad de kan erbjuda. Så bor man till exempel i Trollhättan kan man besöka kraftstaden.se.

Utformning

Alla typer av verksamheter lämpar sig inte samma utformning av kontoret. En del företag kan lätt arbeta i mer öppna lokaler, som kontorslandskap, medan andra behöver kanske ett enskild kontor per anställd. Mycket beror på den typ av arbete man håller på med. I ett företag där anställda sitter i telefonen väldigt mycket stör ju lätt varandra om man skulle arbeta i ett kontorslandskap. Försök att alltid hitta något som passar förutsättningarna bäst för att få det bästa resultatet. För mer information om olika kontorstyper och dess effekter kan man gå in på stressforskning.su.se.

Budget

Kostnaden av lokalen är naturligtvis något man aldrig kommer runt. Det säger ju mer eller mindre sig själv att man inte bör ta en lokal om man inte har råd med den, men det finns fortfarande de som lägger ut mer pengar på en lokal än de egentligen har råd med bara för att de är övertygad om att detta kommer att dra in mer kunder. Det är bättre att försöka arbeta sig uppåt gradvis om man vill ha större och bättre kontorslokal än att chansa och ligga ute med mer pengar än man har budget för.