Att välja betallösning som företag


Alla verksamheter där man tar betalt för något som en vara eller en tjänst behöver man en bra betallösning för kunder att använda. Vilken som passar bäst beror delvis på verksamheten och vad företaget erbjuder, men det kan också vara något individuellt. Vad en webbshop kan använda sig av är trots allt väldigt annorlunda från vad en fysisk butik behöver.

Tittar vi först på de vanligaste betallösningarna idag ser de ut som följande (i ingen speciell ordning):

  • Kontant
  • Kort
  • Faktura
  • Direktbetalning

Kontant säger ju sig själv vara något man endast kan använda när man säljer något på plats. Detta är dock något som fler och fler väljer att fasa ut och då det är upp till företagen själv att välja vilka betalningar man tar emot är det många som väljer bort kontantbetalning idag på grund av arbetet att hantera kontanter och sätta in dem på företagets konto. Det betyder även att risken för inbrott och stöld i många butiker blir lägre.

Kortbetalningar är något vi alla är van med idag både när vi betalar för något i person eller över nätet. Ska man erbjuda detta som en betallösning behövs både kortinlösen och betalväxel. Betalleverantörer erbjuder ofta en av dessa varpå man behöver ett avtal med ett annat företag för att leverera den andra. Kortbetalning är dock något som uppfattas som ett av de smidigaste, om inte det smidigaste betalsättet bland konsumenter idag.

Faktura är också något vi alla har bekantskap med och många av oss betalar fortfarande pappersfakturor varje månad genom internetbanken. Digitala fakturor förekommer dock i allt högre utsträckning idag och blir bara vanligare för varje år som går. Fakturor ses ofta som det säkraste betalsättet då man faktiskt får varan eller tjänsten innan man betalar.

Direktbetalning är något som inte är fullt lika vanligt men då en tjänst som Swish och Apple Pay räknas som direktbetalning är det helt klart något som är på uppsvingen. Antingen måste det vara genom en betaltjänst som är kopplad till kundens bank eller genom internetbanken själv. Swish har speciellt blivit ett väldigt populärt betalningsalternativ bland konsumenter på grund av hur enkelt och praktiskt det är.